2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Raporu - Basın Açıklamaları
Basın Açıklamaları // 30 Haziran 2025 Pazartesi

Eğitim Gücü Sendikası Denizli İl Temsilciliği olarak 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında sahanın nabzını tuttuk. Sorunlarını dinledik, taleplerini aldık. Eğitimin paydaşı olarak bu eğitim öğretim yılını artısı ve eksisiyle değerlendirdik. Sorunlara çözüm önerileri sunduk. Apolitik bir duruşla sorunları hızlı tespit edip, objektif değerlendirme ve çözüm önerileri sunan sendikamızın bu değerlendirmesinin ilgili makamlarca da dikkate alınıp pozitif yönde değerlendirileceğini ve katkı sunacağını düşünüyoruz.

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Raporu

OKULLARIN FİZİKİ DURUMU

Deprem sebebi ile okul binalarını güçlendirme çalışmaları Denizli’de de ele alınmış, adımlar atılmıştır. Ancak süreç çok yavaş ilerlemektedir. Hızlandırmak için makamların çabaları oldu lakin eğitim öğretimde yaşanan aksaklıkları giderecek ölçüde bir sonuca maalesef ulaşılamadı. İnşaat işlerinin okul döneminde yapılması da ayrıca bir güvenlik tehdidi haline gelmiştir. Bu çalışmaların planlanmasında da eksiklikler göze çarpmıştır.

Bu durumda olan okul sayısı ilimizde çok değildir. Binaların eğitim öğretime hazır hale gelmesi konusunda çalışmalar hızlandırılmalı ve yapılacak işler okullarımızın güvenliği açısından planlı ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

ÖĞRETMEN YER DEĞİŞTİRMELERİ

Bu eğitim öğretim yılına İhtiyaç ve Norm Fazlası Öğretmen Atamalarında “resen” uygulaması damgasını vurdu. Bakanlığın bu uygulamadaki ısrarı, ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de zorlu bir gündem oluşturdu. Okulların norm belirlenmesinde okul içinde huzursuzluklar yaşandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışmalarını detaylı yapması sebebi ile bu süreci minimum sorunla atlatıldığı gözlemlenmiştir.

Sağlık özrü, kitap yazma vb komisyonlar gibi öğretmenlerin görevlendirmeleri de sahadaki rahatsızlıklar içindedir. Bu görevlendirmelerin insani gereksinim veya kamu yararından öte amaçlar taşıdığı düşünülmektedir.

Proje Okulları atamaları Denizli’de de sorun oluşturdu. Okul müdürlerinin tercihine bırakıldığına dair ciddi söylemler oldu. Bu okullara yapılan atamalarda oluşan puanların paylaşılmaması da bu güvensizliği tetikledi.

Toplamda öğretmen yer değiştirmeleri konusunda Denizli’de öğretmenler için maalesef bir güvensizlik söz konusu olmuştur.

Önümüzdeki yıl özellikle öğretmen atamalarının-görevlendirmelerinin adil ve şeffaf olarak yapılması, bu güvensizliği ortadan kaldıracağı düşünülmektedir.

LİYAKAT

Özellikle okul yöneticilerinin görevlendirilmesinde liyakat ilkesinin ciddi manada göz ardı edildiği görülmektedir. Okul idareleri ilimiz bir kenara Bakanlık çalışmalarının çok önemli bir mekanizması iken bu ilkeden uzak görevlendirmeler, okullarımızda sorunlara neden olmaktadır. İletişim sorunlarından, sorun çözme becerileri, resmi iş ve işlemlerde aksaklıklara kadar birçok sorunla karşılaştık.

Liyakat ilkesi yönetici atamalarının olmazsa olmazı olmalıdır.

DENETİM-SORUŞTURMA-İNCELEME

Bu konuda da maalesef bir güvensizlik sahada hakim. Özellikle okul idaresi-eğitim çalışanları arasında yaşanan sorunlarda “ona bir şey olmaz” düşüncesi ile şikayetçi bile olmaktan imtina edildiği görülmektedir. Hatta kimi şikayetlerin görmezden gelindiği, dikkate alınmadığına dair serzenişler olduğu görülmüştür.

Denetim, soruşturma, inceleme süreçleri adalet duygusunu doğrudan etkileyen bir süreçtir. Bu noktada adil davranmak camiada güven zedelenmemesi için önemli bir unsurdur.

PERSONELİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ

Eğitim çalışanları, “ödüllendirme” konusunda ciddi bir güvensizlik içindedir. Hatta geçen yıl her kademe ve her sendikan 300 kişinin katılımı ile yaptığımız ankette, ödül verilecek kişilerin belirlenirken adil olunmadığı ve sonraki yıllarda da adil olunmayacağına dair sahadaki kanaat %90’ların üzerindedir. Bu durum motivasyon açısında da ayrıca bir sorundur.

Her ne kadar ilgili yönetmeliğin baz alındığı ifade edilse de sahada ciddi çalışmalara imza atan ve yönetmelik gereği ödül alması gereken çok sayıda eğitim çalışanı bulunmaktadır. Her yıl okul idarelerine ödül verilmesi de, ödülün yöneticilere özgüymüş gibi bir durum oluşturduğu görülmektedir.

Eğitim çalışanları yürekleriyle çalışan bir meslek grubudur. Ödül almak hedefleri değildir. Ancak motivasyonlarını artıracağı hepimizin malumudur. Ayrıca güven duygusunu zedelemesi açısında da ayrıca önemlidir.

Okul idarelerine birden fazla kez ödül verilmesinin önüne geçilmesi, verilen isimlerin daha detaylı sorgulanması bu sorunun ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacaktır.

 

OKULLARIMIZDAKİ SOSYAL-SPORTİF- KÜLTÜREL FAALİYETLER

Özellikle bu yıl bu konuda ilimizde güzel çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmaları İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz de desteklemiştir. Öğrencilerin bu konulardaki motivasyonları ciddi manada artmıştır. Önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine inandığımız bu çalışmalarda dereceye giren öğrencilerimizin ödüllendirilmesi yapılmıştır ancak derece yapamamış ancak yarışmalara-faaliyetlere katılan diğer öğrencilerin de dikkate alınması bu konuda başarıyı artıracaktır. Katılım sağlayan öğrencilere örneğin “katılım belgesi” gibi küçük bir çalışma yapılıp okul idaresi tarafından öğrenciye takdimi öğrencinin motivasyonu artıracak, onu ve diğer öğrencileri de bu çalışmalara karşı teşvik edecektir.

 

TEMİZLİK VE GÜVENLİK SORUNU

Bu konudaki personel temininde Bakanlıkça gidilen değişiklik sebebi ile personel temin sorunu Denizli’de de yaşanmıştır. Bunu yanı sıra ödenek yetersizlikleri bu yıl okul idarelerini çok zor durumda bırakmış, ciddi bir sorumluluk ve iş yükü oluşturmuştur.

Güvenlik sorunu ise maalesef hem eğitim çalışanları hem de öğrencilerimiz için ciddi bir risk olarak bu eğitim öğretim yılında da çözüme kavuşmamış bir eksiklik olarak devam etmiştir.

Personel temini ve ödenek noktasında okullarımızın bu ihtiyacı öncelikli olarak giderilmelidir.

 

PROMOSYON

Bu yıl merkez ilçeler ve İl Milli Eğitim personeli adına bankalarla promosyon ihalesi yapılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu süreçte tüm sendikaları eğitim çalışanları adına paydaş olarak görüp iş birliği içinde süreci yönetmiştir.

 

SAHA İLE İLETİŞİM

Tüm İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlerimizin bu yıl ciddi bir saha mesaisine şahit olduk. Yapılan çalışmaları ve faaliyetleri yerinde görmeleri açısından değerli bir çalışmaydı. Eğitim çalışanları ile bir araya gelmeye çalıştılar, onları dinleyip soruları cevapladılar. Bu konuda biraz daha ileriye gidilmesi çok verimli olacaktır.

SINAV GÖREVLERİ

Uzun zamandır açılmayan MTSK bu yıl kademeli olarak da olsa il genelinde açılmıştır. Bu konuda eğitim çalışanlarının talebi dikkate alınmıştır. Aynı şekilde e-sınav Uygulama ve İzleme Sorumlusu Kursu için de ciddi bir talep vardır, dikkate alınması gerekmektedir.

 

ONLİNE ÜYELİK Herkesin sustuğu yerde "Hak mücadelenizin gür sesi olarak BİZ varız.“ anlayışıyla kurulduk. "Mesele ve sorun varsa çözümü de var." inancıyla yola çıkmış Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası -EĞİTİM GÜCÜ SEN- bu amaçla kurulmuştur.
Online Üyelik
// Diğer Basın Açıklamaları